Thursday, April 28, 2005

Sekuntum Duri, berakhir pencarian

Catatan ini bukan tentang bahasa, budaya atau sejarah Terengganu. Ia tentang seorang anak lelaki dari Pasir Panjang yang sering berkunjung ke perpustakaan awam (diurus oleh Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu, PPAT) sekitar 1980 atau 1981 di Kuala Terengganu.

Lelaki muda ini, sewaktu usianya baru 12 atau 13 tahun, bertemu dan membaca (beberapa kali) sebuah novel Indonesia, judulnya Sekuntum Duri.

Tetapi setelah masa berlalu begitu panjang, anak lelaki ini sendiri sudah menempuh pelbagai pengalaman baru, rasa cinta baru dan menempuh alam perbukuan yang baru -- Sekuntum Duri tetap menjadi satu (daripada sedikit) buku yang masih mengesannya sewaktu meningkat remaja itu.

Sesekali ingatan tentang novel itu, tentang jalan cerita remaja yang tragis itu (genre roman) dan nama pengarang novel itu menjadi 'ruang kosong' yang 'mengelirukan' dalam fikirannya. Apatah lagi kepada mereka yang ditanyakan, baik di Kuala Lumpur (selama ini) atau Jakarta (sewaktu awal-awal menjejakkan kaki di sini pada Julai 2004), tidak mengingati lagi wujudnya novel Sekuntum Duri. Apatah lagi untuk membayangkan sebuah filem (yang tidak pernah ditontonnya) dihasilkan daripada novel remaja ini -- tetapi anakmuda Pasir Panjang ini tahu novel itu memang telah difilemkan.

Entah bagaimana, hari ini (28 Mei 2005) tiba-tiba semua misteri di memori ingatan anak lelaki itu -- yakni, saya sendiri! -- muncul menjadi kenyataan hari ini, saat ini! Alangkah leganya -- memang ternyata ingatannya tidak pernah salah tentang pengalamannya membaca Sekuntum Duri.

Berikut catatan tentang novel dan skrip filem yang dihasilkan oleh pengarangnya, Noorca Marendra Massardi:

[mula] Noorca pernah hidup sebagai gelandangan. Sambil belajar di SMP, anak kelima dari sebelas bersaudara ini membantu ibunya berjualan pisang dan singkong goreng. Lantas bersama adik-adiknya, ia menjadi penjaja koran, majalah, dan buku.

Tamat SMP, ia belajar sendiri, meminati drama, dan berambisi tenar. Untuk menonton Menunggu Godot karya Rendra, dihabiskannya gajinya sebulan sebagai penjual es mambo dan penjaga toko kain di Tanah Abang. Ia keluar dari pekerjaannya 1970; ''Lantas menggelandang di Jalan Kiai Haji Wahid Hasyim,'' ceritanya.

Berpangkal di Gelanggang Remaja Bulungan, Noorca mulai mempublikasikan karyanya Bhagawad Gita (1972), Kertanegara (1973), Perjalanan Kehilangan (1974), Kuda-kuda (1975), dan Terbit Bulan Tenggelam Bulan (1976). Novel/skenario film Sekuntum Duri, dan roman Mereka Berdua, diterbitkan PT Gramedia, Jakarta, 1979 dan 1981. Drama Growong diperbanyaknya sendiri, 1982. Pada tahun itu, Cypress menerbitkan naskah sandiwara anak-anaknya, Tinton, dan Mencari Taman.

Atas permintaan Ny. Roesni Zulharmans, istri Ketua PWI Pusat, Noorca mengajar drama di SMA Negeri VII Jakarta, 1975. Di sini pula ia berkenalan, kemudian berpacaran dengan Rayni, yang lantas berpisah karena dikirim orang tuanya untuk belajar ke Paris, 1976. Pada tahun itu juga, ''Tanpa tahu oui atau non,'' katanya, ''saya menyusulnya.'' Di sana mereka menikah, 1977.

Selama di Paris, Noorca sempat belajar di Ecole Superieur du Journalisme, dan menjadi koresponden majalah Tempo. Ia ditugasi dan berhasil mewawancarai sejumlah tokoh dalam pengasingan, seperti Ayatullah Khomeini, Pangeran Sihanouk, Bani Sadr, dan pemimpin mujahiddin Masoud Radjawi.

Setahun sesudah kembali di Indonesia, ia bergabung dengan harian Kompas, 1982. Lepas dari Kompas, ia memimpin Jakarta Jakarta, sejak 1985. Noorca, saudara kembar Yudhistira A. N. M. M. Massardi, ini penggemar kempo yang kini suka berenang, menggenjot sepeda argo, dan boling. [tamat]

Ternyata, jika disemak kembali perjalan hidup pengarangnya, isi yang tertuang di dalam novel Sekuntum Duri berdasarkan pengalaman peribadinya (dan isterinya) sendiri -- munasabah pula ada 'getaran' emosi sewaktu membacanya (tetapi apa erti 'getaran' kepada remaja berusia 12 atau 13 tahun itu?).

Dan ternyata juga, Noorca Marendra Massardi dekat dengan Tempo dan Ayu Utami (sebab novelis-aktivis ini pernah memiliki kolumnya di sini!). Ayu dekat dengan teman-teman saya dan kini menulis kata pengantar buku saya, Patah Balek: Catatan terpenting reformasi. Bagaimana saya boleh gagal mengesan ini semua?

Sedikit lagi maklumat tentang pengarang pujaan dan misteri saya ini:

Nama: NOORCA MARENDRA MASSARDI
Lahir: Subang, Jawa Barat, 28 Februari 1954
Agama: Islam

Pendidikan :
- SDN I, Subang (1964)
- SMPN I, Subang/Taman Dewasa, Jetis (1968)
- Ecole Superieure du Journalisme, Paris, Prancis (1979-1981)

Karir:
- Guru SMA Negeri VII, Jakarta (1975-1976)
- Redaktur majalah Lelaki (1976)
- Koresponden majalah Tempo di Paris (1978-1981)
- Wartawan harian Kompas (1982-sekarang)
- Redaktur pelaksana majalah Jakarta-Jakarta (1985-sekarang)

Kegiatan Lain:
wakil ketua Persatuan Pelajar Indonesia di Paris (1979-1980)

Karya tulis penting (antara lain):
- Sekuntum Duri (novel/skenario film), Gramedia 1979
- Mereka Berdua (roman), Gramedia, 1982
- Mencari Taman (sandiwara kanak-kanak) Cypress, 1985

Alamat Rumah:
Jalan Bank IV/4, Kebayoran Baru, Jakarta Selatan

Alamat Kantor:
Jalan Palmerah Selatan 3, Jakarta Pusat Telp: 5483008

11 Comments:

Anonymous Anonymous said...

waaaa dasat. kalau camni hang kena jugak tengok blue, red, white (tajuk tak ikut urutan) filem trilogi dari kristof kierlokowski (susah nak eja.. mungkin ejaan salah) hahaha. tapi filem ni kena tengok ikut urutannya.

-mustaqeem

5:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

Dah beli & tengok 'White' tetapi 'Blue' dan 'Red' belum. hehehe ... 'Ni tak pi cari-lah 'ni buku2 & DVD... Tapi Kurosawa tu power lah, aku suka yang Madadayo! Bukan apa2... nak bodek Jepun brader...

8:58 PM  
Anonymous Anonymous said...

Dah beli & tengok 'White' tetapi 'Blue' dan 'Red' belum. hehehe ... 'Ni tak pi cari-lah 'ni buku2 & DVD... Tapi Kurosawa tu power lah, aku suka yang Madadayo! Bukan apa2... nak bodek Jepun brader... faomar@yahoo.com

8:58 PM  
Anonymous Anonymous said...

Dah beli & tengok 'White' tetapi 'Blue' dan 'Red' belum. hehehe ... 'Ni nak pi cari-lah 'ni buku2 & DVD... Tapi Kurosawa tu power lah, aku suka yang Madadayo! Bukan apa2... nak bodek Jepun brader... faomar@yahoo.com

9:01 PM  
Anonymous noorca m. massardi said...

wah, bung fathir, saya baru baca komentar anda tentang novel pertama saya "sekuntum duri" pada hari ini senin, 20 maret 2006 lewat google.
terus terang saya sangat tersanjung. kebetulan pula ada rencana mencetak ulang "sekuntum duri" dan "mereka berdua" tahun 2006 ini. insya allah oleh penerbit yang sama pt gramedia atau oleh penerbit kompas. tapi ada kabar baru, saya baru menyelesaikan novel ketiga saya, 12 maret ini, berjudul "september" yang saya tulis hampir enam tahun. mudah-mudahan bisa terbit bersamaan dengan edisi cetak ulang dua novel terdahulu itu. salam hangat.
noorca m. massardi (noorca@yahoo.com)

4:19 AM  
Anonymous Anonymous said...

aku termasuk terpengaruh dengan novel sekuntum duri, kl ndak salah aku baca th 84, setiap baca pasti nangis, dan aku jadi terobsesi dgn orang bernama DION hehe...

btw novelnya msh aku simpen lho

-rani-

12:37 AM  
Blogger ninest123 said...

ninest123 16.02
gucci outlet, jordan shoes, ray ban sunglasses, michael kors outlet, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet, ugg boots, ugg boots, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, louboutin, nike free, longchamp outlet, louis vuitton outlet, louboutin outlet, burberry, nike air max, chanel handbags, ugg boots, ray ban sunglasses, louis vuitton, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, nike outlet, michael kors, michael kors outlet, tory burch outlet, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, uggs on sale, burberry outlet online, replica watches, michael kors outlet, oakley sunglasses, nike air max, ugg boots, tiffany and co, louis vuitton, prada handbags, replica watches, prada outlet, longchamp outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, louis vuitton, oakley sunglasses, christian louboutin outlet

6:12 PM  
Blogger ninest123 said...

vanessa bruno, new balance pas cher, nike air max, sac guess, ralph lauren pas cher, ralph lauren uk, abercrombie and fitch, michael kors, louboutin pas cher, air force, michael kors, vans pas cher, coach outlet, ray ban uk, true religion jeans, longchamp, north face, michael kors, mulberry, true religion outlet, nike free run uk, air jordan pas cher, nike trainers, nike air max, tn pas cher, timberland, true religion jeans, north face, replica handbags, nike air max, sac longchamp, hollister pas cher, true religion jeans, nike roshe run, coach purses, nike huarache, michael kors, burberry, converse pas cher, ray ban pas cher, hogan, oakley pas cher, hollister, lululemon, nike blazer, air max, lacoste pas cher, longchamp pas cher, nike free, nike roshe, hermes

6:14 PM  
Blogger ninest123 said...

ferragamo shoes, baseball bats, nike air max, soccer shoes, s5 cases, chi flat iron, ipad cases, hollister, nike air max, vans shoes, insanity workout, mac cosmetics, iphone cases, bottega veneta, nike roshe, iphone 6s plus cases, north face outlet, gucci, giuseppe zanotti, vans, lululemon, north face outlet, p90x workout, valentino shoes, timberland boots, asics running shoes, louboutin, new balance, ralph lauren, iphone 6 plus cases, hollister, beats by dre, wedding dresses, iphone 6 cases, instyler, iphone 6s cases, ghd, ray ban, herve leger, jimmy choo shoes, mcm handbags, iphone 5s cases, celine handbags, reebok shoes, abercrombie and fitch, oakley, nfl jerseys, birkin bag, soccer jerseys, mont blanc, babyliss, converse

6:17 PM  
Blogger ninest123 said...

karen millen, hollister, pandora jewelry, bottes ugg, louis vuitton, moncler, lancel, louis vuitton, moncler, swarovski, links of london, marc jacobs, barbour, canada goose outlet, converse outlet, moncler, canada goose, toms shoes, juicy couture outlet, ugg pas cher, canada goose, moncler, doudoune canada goose, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, replica watches, moncler, ugg,uggs,uggs canada, barbour jackets, thomas sabo, wedding dresses, pandora jewelry, canada goose, ugg,ugg australia,ugg italia, ugg boots uk, canada goose, louis vuitton, supra shoes, pandora charms, swarovski crystal, doke gabbana outlet, juicy couture outlet, moncler outlet, montre pas cher, moncler, pandora charms, moncler, coach outlet, canada goose outlet, canada goose uk
ninest123 16.02

6:20 PM  
Blogger roba gad said...



http://www.prokr.net/2016/09/pesticides-cockroaches-6.html
http://www.prokr.net/2016/09/pesticides-cockroaches-5.html
http://www.prokr.net/2016/09/pesticides-cockroaches-4.html
http://www.prokr.net/2016/09/pesticides-cockroaches-3.html
http://www.prokr.net/2016/09/pesticides-cockroaches-2.html
http://www.prokr.net/2016/09/pesticides-cockroaches.html

2:48 AM  

Post a Comment

<< Home