Kerutub ayam kampung Terengganu
Bahan-bahan:
1 ekor ayam kampung (yang sudah dibersih dan dipotong 4)
1 bungkus rempah gulai (cap bunga raya)
2 sudu besar kerisik
4 sudu besar cili giling
sedikit air asam jawa
sedikit belacan
6 sudu besar minyak masak
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
1 1/2 sudu kecil garam
1 1/2 sudu kecil bahan perasa
1 sudu besar gula
1 biji kelapa
(ambil kepala santan)
Bahan untuk hiasan:
2 biji lada segar(dipotong 2)
1 biji bawang besar(dipotong 4)
Bahan untuk dikisar:
1 inci halia
1 inci lengkuas
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
Cara membuatnya:
1)Panaskan minyak dengan api perlahan.
Kemudian satukan bahan yang dikisar bersama dengan cili giling,rempah
gulai dan kerisik.
2)Setelah minyak panas,tumiskan kulit kayu manis,buah pelaga,cengkih dan bunga lawang sehingga naik bau.Kemudian tumiskan bahan yang dikisar tadi sehingga kekuningan dan pecah minyak.
3)Apabila rempah sudah garing masukkan air asam jawa,belacan dan ayam.
4)Masukkan sedikit air untuk empukkan daging ayam tersebut.
5)Setelah daging ayam empuk,masukkan kepala santan.Masak sehingga kuahnya pekat.Setelah itu barulah masukkan bawang besar dan cili segar yang telah di potong.Kacau sehingga masak.
Hidangan ini sesuai untuk makan tengahari atau menghidangkannya kepada tetamu yang bertandang kerumah.Selamat mencuba.Sesungguhnya ia ringkas dan mudah. Mmm...Sedap.
Dicuri sepenuhnya dari Ayantie, yang mengirimnya kepada web AnjungCafe pada 20 Oktober 2001
NOTA dari Fathi Aris Omar: Kalau tidak jadi masak, tolongggg jangan saman saya! Tolong tanya pada pengirim atau laman web Anjung Cafe seperti di atas tadi.
1 ekor ayam kampung (yang sudah dibersih dan dipotong 4)
1 bungkus rempah gulai (cap bunga raya)
2 sudu besar kerisik
4 sudu besar cili giling
sedikit air asam jawa
sedikit belacan
6 sudu besar minyak masak
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
1 1/2 sudu kecil garam
1 1/2 sudu kecil bahan perasa
1 sudu besar gula
1 biji kelapa
(ambil kepala santan)
Bahan untuk hiasan:
2 biji lada segar(dipotong 2)
1 biji bawang besar(dipotong 4)
Bahan untuk dikisar:
1 inci halia
1 inci lengkuas
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
Cara membuatnya:
1)Panaskan minyak dengan api perlahan.
Kemudian satukan bahan yang dikisar bersama dengan cili giling,rempah
gulai dan kerisik.
2)Setelah minyak panas,tumiskan kulit kayu manis,buah pelaga,cengkih dan bunga lawang sehingga naik bau.Kemudian tumiskan bahan yang dikisar tadi sehingga kekuningan dan pecah minyak.
3)Apabila rempah sudah garing masukkan air asam jawa,belacan dan ayam.
4)Masukkan sedikit air untuk empukkan daging ayam tersebut.
5)Setelah daging ayam empuk,masukkan kepala santan.Masak sehingga kuahnya pekat.Setelah itu barulah masukkan bawang besar dan cili segar yang telah di potong.Kacau sehingga masak.
Hidangan ini sesuai untuk makan tengahari atau menghidangkannya kepada tetamu yang bertandang kerumah.Selamat mencuba.Sesungguhnya ia ringkas dan mudah. Mmm...Sedap.
Dicuri sepenuhnya dari Ayantie, yang mengirimnya kepada web AnjungCafe pada 20 Oktober 2001
NOTA dari Fathi Aris Omar: Kalau tidak jadi masak, tolongggg jangan saman saya! Tolong tanya pada pengirim atau laman web Anjung Cafe seperti di atas tadi.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home